Не съм говорил срещу АЕЦ Козлодуй, а изразих мнение по

...
 Не съм говорил срещу АЕЦ Козлодуй, а изразих мнение по
Коментари Харесай

Уволниха от АЕЦ Козлодуй професор Касчиев след участие в БТВ с критики към правителството

 Не съм приказвал против АЕЦ „ Козлодуй ", а показах мнение по процедурата за създаване на новите реактори. Това сподели в утринния блок „ Тази заран " специалистът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев, който бе уволнен след присъединяване в bTV.

Многократно съм изразявал рецензия към решението на държавното управление да стартира построяването на 7 и 8 блока на АЕЦ, което беше взето на 25 октомври 2023 година. Имал съм 10-12 участия по медиите, в това число в bTV. Никога не съм крил своята рецензия, която се базира на това, че не е спазена процедурата, която се изисква от закона, разясни той.

Проф. Георги Касчиев напомни, че отрасловият министър би трябвало да даде редица оценка, в това число за нуклеарната сигурност и ръководството на отработеното гориво. Той сподели още, че би трябвало да се организира и публично разискване по тематиката.

В деня след моето присъединяване в bTV аз трябваше да отида на един медицински обзор. Все още се възвръщам, тъй като бях блъснат на пешеходна пътека предходната година. Обадиха ми се хора от АЕЦ „ Козлодуй " и ми обясниха, че ми носят предупреждение за преустановяване на трудовия контракт, описа още професорът.

Предизвестието му е връчено от две служителки от администрацията и водачът им. Те са отишли в дома му.

Проф. Касчиев е потърсен в дома си, тъй като по контракт той работи от у дома. Реално хората са отишли на работното му място, с цел да го потърсят. Освен това професорът е в пенсия, т.е. не е останал на улицата. По време на работата си за АЕЦ е имало интервал, в който неговото работно място е било 4 часа в министерството и 4 часа у дома. Плащана му е една не неприятна заплата, изясни шефът на АЕЦ „ Козлодуй " Валентин Николов.

Той уточни, че са му звъннали до момента в който е бил в командировка в чужбина, с цел да му кажат, че чиновник на нуклеарната централа показва персоналното си мнение от телевизионния ефир, до момента в който действително се води в болничен. Именно това е преляло чашата на търпението на шефа.

След преразглеждане на неговата длъжностна характерност, стигнахме до заключението, че на този стадий нямане потребност от него. Ако се появи такава потребност, той ще бъде назначен на цивилен контракт, разясни още Валентин Николов, като добави, че кардинално е склонен с мнението на проф. Касчиев и има вяра, че цялата процедура ще бъде спазена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР